:: Forside
   :: Om os
   :: Hverdagen
       Hverdagen i Børnehaven
       Hverdagen i vuggestuen
       Politikker
         Sorg og krise plan
         Sygepolitik
         Frivilligpolitik
         Solpolitik
         Søvnpolitik
         Rygepolitik
         Mad- og måltidspolitik
   :: Indmeldelse
   :: Bestyrelsen
   :: Ledige stillinger
   :: Støtteforeningen

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK FOR BOMMERHAVEN

Udarbejdet af personale og bestyrelse, april 2017

 

Politik for mad og måltider Bommerhaven.

Bommerhaven har valgt at have fuld forplejning til alle børn både i vuggestuen og børnehaven. Det er et helt bevidst valg, da tilberedning af ernæringsvenlig mad samt fællesspisning øger det enkelte barns trivsel, sundhed og læring samt bidrager til et stærkere fællesskab mellem både børn og voksne. Vi har derfor udarbejdet denne politik for mad og måltider som skal synliggøre overfor både forældre og personale, hvorfor og hvordan vi arbejder med mad og måltider som en vigtig del af vores pædagogiske praksis.

 

Sundhed
I Bommerhaven tror vi på, at børn som spiser en sund og varieret kost:

-Bliver glade børn med energi til at klare hverdagen

-Har overskud til leg og til samvær med andre børn og voksne

-Har lyst til læring og til at udfolde sig
-Får en bedre søvn
-Bliver mere modstandsdygtige overfor infektion/smitte
-Har energi til at rumme andre børn og deres forskelligheder
-Får smagt på gode råvarer og oplever et fællesskab omkring måltiderne, hvor alle spiser det samme
-Lærer at være madmodige sammen med andre - for så tør man mere.

Overordnet bygger vores forståelse af begrebet sundhed på følgende principper:

 • Sundhedsstyrelsens anbefalinger om mad og måltider til børn
 • Så meget økologi som muligt, hvorfor alle basisvarer er økologiske 
 • Så lidt anvendelse af kunstige tilsætningsstoffer fx sødemidler 
 • Fokus på bæredygtighed 
 • En ikke-fanatisk tilgang og samtidig ernæringsfaglig prioritering. Dvs. hvor der er plads til hele spekteret af madvarer - om end noget mad er "hverdagsmad" og andet mad kun tilbydes ved særlige lejligheder og/eller i begrænset omfang 
 • Reduceret brug af sukker - men ikke "nul sukker politik". Der anvendes fx ikke strøsukker og der er ingen tilsat sukker i ymerdrys, yoghurt mv. Der vil dog bruges sukker i begrænset omfang, fx ved syltning af rødbeder eller andre grøntsager, samt kanelsukker, hvis der bliver serveret risengrød. Alternativ til kanelsukker kan fx være finthakkede nødder og frugtmos 
 • Mad og tilberedning heraf som en vigtig og prioriteret del af børnenes hverdagsliv  
 • Opmærksomhed på sprogets betydning: Vi taler ikke om tilladt og forbudt, men øver børnene i at spise varieret samt at noget mad er bedre at få meget af end andet 

Måltiderne
Jeanette står for forplejningen i Bommerhaven. Derudover skiftes børnehavebørnene til at hjælpe med i køkkenet. Derudover laver vi også mad på bål. De forskellige måltider, der indgår i den fulde forplejning, er:
 • Morgenmad, serveres mellem kl. 6.30 - 7.30. Der serveres fx havregryn, havregrød, frugt, tykmælk og brød.
 • Formiddagsmad, serveres ca. kl. 8.30/9.00 alt afhængigt af alder og de pædagogiske aktiviteter for dagen. Der serveres fx hjemmebagt brød med smør og ost, tykmælk og honningristet knas eller grød med frugtmos og frugt.
 • Frokost, serveres ca. kl. 10.45/11.00 alt afhængigt af alder og pædagogiske aktiviteter og leg. Som udgangspunkt serveres der varm mad to dage, rugbrød med diverse pålæg to dage og en dag med suppe / grød.
 • Eftermiddagsmad, serveres fra kl. 13.30/14.30 alt afhængigt af alder, sovetider og pædagogiske aktiviteter. Der serveres fx pizzasnegle, tykmælk, sandwich og frugt. 
 • Mulighed for et sent eftermiddagsmadsmåltid, serveres fra 16.30/17.00 fx frugt, brød eller rester. 

Der vil så vidt muligt blive taget hensyn til barnets rytme (særligt de 0-3 årige) i forhold til måltider.
Derudover vil der i tæt dialog med forældrene, tages hensyn til børn med behov for særlig diæt. Bommerhaven vil have brug for en lægeattest på den særlige diæt, samt i nogle tilfælde at forældrene selv kan medbringe mad til barnets særlige behov.
Bommerhaven viser respekt og tager hensyn over for børn med en anden kultur end dansk og deres evt. hensyn til kost. Den specifikke måltidsplan vises på Bommerhavens forældreintra for to uger ad gangen. Vi bestræber os på at holde disse opdateret.


Den sundhedspædagogiske praksis
I Bommerhaven vil vi være med til at give børnene nogle sunde og bæredygtige madvaner. Vi vil bidrage til at fremme børnenes interesse for sund og bæredygtig levevis, ved at de tidligt oplever glæden ved sund mad, som smager godt, som indtages i et rart samvær og som følger årstiderne. Vi arbejder med at være madmodige og har fokus på "fra jord til bord" i form af egne højbed med et lille udvalg af grøntsager, krydderurter og bær, samt dialog og billedlig inddragelse af "hvor stammer hvad fra og hvordan gør vi brug af det". Ansvaret for børnenes ernæring ligger naturligvis primært hos forældrene. Baggrunden for, at Bommerhaven alligevel tager en stor del af ansvaret er, at mange børn er hjemmefra i størstedelen af døgnets vågne timer. I Bommerhaven vil vi sikre, at børnene har viden omkring den nødvendige daglige hygiejne vedr. måltider og madlavning såsom at vaske sine hænder godt, ikke slikke på fingrene, når man laver mad osv.
Vi ønsker også at lære børnene sunde madvaner ved hjælp af gode eksempler og rart socialt samvær omkring måltidet. Det pædagogiske personale er rollemodeller og spiser et pædagogisk måltid sammen med børnene. Vi har traditioner ved måltidet såsom at synge madsange, holde i hånd, vente på tur m.m. Derudover ønsker vi at udvikle børnenes motoriske og sociale færdigheder i spisesituationen, f.eks. være med til at dække bord, at smøre selv, øse op, være dukse m.m.

Særlige lejligheder
Herunder er der en liste over nogle af de særlige lejligheder, hvor Bommerhaven har retningslinjer.

Fødselsdage i Bommerhaven/hjemmet:

 • Når barnet fylder 1, 2 eller 3 år vil vi gerne holde fødselsdag for barnet i institutionen. Forældrene er naturligvis velkomne til at deltage. Vi opfordrer forældrene til at tage noget spiseligt med til formiddagsmaden, f.eks. boller, pizzasnegle, pølsehorn og frugt. Sukker vil vi gerne undgå. Snak og aftal med personalet, hvad der er tilladt og ikke tilladt. 
 • Når barnet fylder 4, 5 eller 6 år vil vi gerne inviteres hjem i barnets hjem eller holde fødselsdagen i Bommerhaven. Her ønsker vi ligeledes, at forældrene finder sund alternativer og at der maksimalt serveres en ting med sukker fx et stykke kage eller en is til dessert. Hvis fødselsdagen holdes i hjemmet, ønsker vi at det er her, at der bliver serveret det, som skal spises. Vi ønsker ikke, at børnene får en slikpose eller lignende med hjem fra fødselsdagen. Derudover opfordrer vi til at der serveres vand, mælk eller frugtmost fremfor sodavand eller saft tilsat sukker. 

Bommerhavens fødselsdag:
 • Når Bommerhaven fejrer sig egen fødselsdag, byder vi på forældrekaffe den første fredag i året. Her vil der være mulighed for at få en kop kaffe/te eller vand, samt en bid brød og kagemand. Det er forældrenes ansvar at give deres børn det, som de ønsker. 

Sommerfest:
 • Til den årlige sommerfest ønsker vi forældrenes deltagelse i vores kagekonkurrence. Det er naturligvis forældrenes eget valg om børnene her må få kage. Derudover vil der være salg af fx frugtmost, vand og øl. Ønskes andre drikkevarer bedes forældrene selv tage dette med. 

Juletræsfest:
Bommerhavens Støtteforening arrangerer hvert år en juletræsfest, hvor der vil være salg af småkager, æbleskiver med marmelade, flormelis og sukker. Derudover er der gratis frugtmost og vand til børnene. Igen er det forældrenes ansvar, hvad deres børn må få.


   Bommerhaven   |   Tårnfalkevej 3   |   7100 Vejle    |   Tlf 28 83 70 61   |   lederteam@bommerhaven.dk
Design copyright © 2010 BSM-Reklame | kode BMS-Software - administration